Gradina Zoologica Brasov | Un blog cu și despre...Brașov!

17.03.2012

Gradina Zoologica Brasov

''Vrem ca această Grădină Zoologică să fie una dintre cele mai reprezentative din ţară. Toate adăposturile animalelor vor fi mai mari, respectând normativele europene în domeniu. Aici vrem să atragem cât mai mulţi copii din Braşov, care să nu viziteze grădina doar o oră sau două, ci să stea aici chiar o zi întreagă. Tocmai de aceea vom amenaja diferite spaţii de recreere şi divertisment pentru a le ocupa timpul celor mici. Iar punctul de atracţie, credem noi, va fi «Casa cu ocol». Este vorba de un ţarc ţărănesc, construită în specificul arhitecturii rurale din zona Rucăr – Bran. Va fi o casă tipică, funcţiunile gospodăreşti fiind dispuse în jurul unei curţi interioare. Aici vor putea fi văzute animale şi păsări domestice (găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, ovine cornute şi porcine) aşa cum trăiesc în ograda de la ţară”, ne-a declarat primarul George Scripcaru.
S-au mai amenajat până acum 2.000 m de alei, fiind montate borduri şi turnat asfalt pe 1.600 m şi au fost executate două poduri şi 20 de podeţe. La finalul lucrărilor, suprafaţa funcţională a Grădinii Zoologice va fi extinsă de la patru hectare la 10 hectare.
Finanţarea întregii lucrări este de 29 de milioane de lei, din care Primăria Braşov participă numai cu 7,4 milioane de lei. Restul banilor provin de la Ministerul Mediului din Fondul alocat pentru implementarea programelor/subprogramelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.
Maximă siguranţă
Un element nou pentru acest loc de recreere este acela că, după ce proiectul de modernizare va fi gata, la Grădina Zoologică vor fi montate cu filtre de dezinsecţie şi dezinfecţie pentru vizitatori, scopul acestora fiind de a preveni epidemiile, atât în interiorul, cât şi în exteriorul grădinii zoologice. Mai precis, intrarea şi ieşirea din grădină se va face prin puncte special amenajate, vizitatorii urmând să calce pe covoraşe impregnate cu substanţe dezinfectante. În acest fel şi vizitatorii, dar şi animalele vor fi în deplină siguranţă sanitară. 
Hrana nu este o problema mai ales fructele
Animalele carnivore de la Grădina Zoologică din Noua au acoperită raţia de mâncare fără să existe probleme. Mult mai avantajoase sunt animalele care mănâncă fructe. „De la un supermarket primim chiar zilnic fructe care nu mai sunt bune pentru vânzare. Astfel că animalele au fructe din belşug. Si au şi habitatul necesar, grădina de la Braşov având o suprafaţă mai mare decât normele minime stabilite de Uniunea Europeană”, a adăugat Dumitru Daneş. Grădina Zoologică se întinde pe o suprafaţă de 8 - 10 hectare de teren.
6.000 de vizitatori pe week-end
Atât braşovenii, cât şi turiştii au început să prefere din nou plimbările la Grădina Zoologică. Acest lucru este confirmat de nivelul încasărilor. Dumitru Daneş spune că în anul 1995 când s-a angajat la Grădina Zoologică încasările acopereau doar 10% din bugetul de cheltuieli. Acum, în 2010, încasările acoperă 45% din cheltuieli. „În week-end avem până la 3.000 de vizitatori pe zi. Iar în timpul săptămânii ajungem la 25% din această cifră. Este un lucru îmbucurător că oamenii preferă să vină din nou la Grădina Zoologică pentru a petrece câteva ore într-un alt mediu decât cel cotidian”, susţine directorul Grădinii Zoologice. Preţul unui bilet de intrare pentru adulţi este de 5 lei, pentru copii de 3 lei, iar pentru grupurile organizate tariful este de 2 lei pentru o persoană.
Lacul a fost populat cu pesti multicolori ,iar pe insula s-au construit doua cabane.

Pentru modernizarea Grădinii Zoologice încă din anul 2007 a fost depus un proiect la Ministerul Mediului pentru obţinerea unei finanţări necesare lucrărilor. În noiembrie 2009 a fost semnată convenţia de finanţare a proiectului de reamenajare a Grădinii Zoologice şi parc Braşov, în valoare de 8,7 milioane euro, din care 75% este valoarea nerambursabilă, iar 25% va fi suportată de municipalitatea braşoveană. Însă, aceşti bani încă nu au fost alocaţi. Până atunci, la Grădina Zoologică au început lucrări de modernizare din fonduri proprii. În mijlocul lacului din interiorul grădinii există o insulă, pe care au fost deja amenajate două căbănuţe unde vizitatorii pot sta să observe o parte din animale. Alte căbănuţe vor fi făcute în perioada următoare. Lacul a fost populat de curând cu peşti multicolori, iar în scurt timp va fi achiziţionată şi o instalaţie de oxigenat apa, gen fântână arteziană.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK