Ce mincam? .......varianta mezeluri | Un blog cu și despre...Brașov!

22.03.2012

Ce mincam? .......varianta mezeluri



Facultatea de Alimentaţie şi Turism a fost înfiinţată în anul 2007 pentru a sintetiza într-o singură structură universitară coerentă si originală conceptul ”alimentatie-turism”, din perspectiva ingineriei si managementului. Radacinile acestei facultati se trag din formele de învăţământ superior existente de peste 40 de ani în domeniul maşinilor şi echipamentelor din agricultură şi industria alimentară. Domeniul alimentaţiei s-a dezvoltat continuu în ultimii ani, atat pe directie de cercetare cat si didactica. Evoluţia a însemnat lărgirea preocupărilor spre realităţile concrete ale Braşovului şi ale regiunii de centru a ţării, cu pitorecul desăvârşit al Arcului Carpatic, ceea ce practic reprezinta ”vârful de lance” al turismului romanesc.

Obiectivul general al programului de studii de licenţă Controlul şi expertiza
produselor alimentare formează specialişti de înaltă calificare în domeniul securităţii alimentare şi a
siguranţei alimentelor, profesiune complexă, tot mai răspândită în contextul dezvoltării contemporane,
a globalizării şi a creşterii riscului alimentar, profesie de tip ingineresc, de analiză a înlănţuirii
proceselor tehnologice specifice procesării produselor vegetale şi animale, a alimentelor şi de realizare
a unor produse gastronomice de calitate.

Programul de studii are ca obiective curente instruirea teoretică şi practică a studenţilor pentru
cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de creştere a calităţii în sistemul de alimentaţie, al produselor agroalimentare
şi al sistemelor tehnice implicate în realizarea acestora; efectuarea controlului şi expertizei
produselor alimentare pe întreg lanţul alimentar, analiza, proiectarea şi aplicarea managementului în
sistemele de inspecţie şi de asigurare a calităţii alimentaţiei şi a biotehnologiilor alimentare,
cunoaşterea celor mai moderne tehnici, standarde şi criterii de evaluare şi analiză pentru securitatea şi
siguranţa alimentară, autenticitatea şi trasabilitatea alimentelor şi a serviciilor din alimentaţie, analiza
riscului alimentar şi aplicarea normelor HACCP în concordanţă cu standardele europene, cunoaşterea şi
utilizarea de software specific; cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei în domeniul alimentaţiei.

Astfel au apărut noi date privind „otrăvurile“ din alimentele pe care le cumpărăm din magazine. În compoziţia acestor preparate se găsesc până la 14 aditivi, conform unui studiu realizat de Asociatia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România în colaborare cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism din cadrul Universității Transilvania din Braşov.

“De aceasta dată, ANPCPPS România a verificat etichetele sortimentelor de mezeluri ce se comercializează pe piaţa românească. Au fost studiate etichetele a 61 de mezeluri şi s-au constatat următoarele: peste 50% din sortimentele de mezel care se găsesc pe piaţa românească conţin minim 6 E-uri. Mai mult, trei dintre produsele a căror eticheta a fost studiată, conţin 10 E-uri, iar unul dintre produse, chiar 14 E-uri! Nu a exista produs studiat, care să nu conţina niciun E”, au precizat reprezentanţii organizaţiei. Informațiile au fost preluate chiar de pe etichetele produselor.

Peste 9 aditivi
Salam de şuncă Ţărănesc (BIHARIA) – 14 E-uri
Salam Pikant (Cris Tim) – 10 E-uri
Salam de porc (Cris Tim) – 10 E-uri
Salam Italian (Cris Tim) – 10 E-uri
Salami Duo – salam in cascaval, salam nature (Zimbo) – 9 E-uri
Salam de casă Extra (Aldis) - 9 E-uri
Salam de vară (Cris Tim) – 9 E-uri
Salam CARO Sandwich (Caroli) – 9 E-uri
Salam de şunca ţărănesc (Aldis) – 9 E-uri
Lista mezelurilor cu 8 şi 7 aditivi
Salam (Baroni) – 8 E-uri
Salam uscat (Cris Tim) – 8 E-uri
Salam de Casa (Cris Tim) – 8 E-uri
Salam Victoria (Campofrio) – 8 E-uri
Salam cu şuncă tărănească (Cris Tim) – 8 E-uri
Salam de casa Extra – Matache Macelarul (Cris Tim) – 8 E-uri
Salam italian rustic (Maestro) – 8 E-uri
Salam cu şuncă tărănească (Maestro) – 8 E-uri
Salam de vară extra (Aldis) – 8 E-uri
Salam Montana (ALPINIA) – 8 E-uri
Salam Rustic (C+C) – 7 E-uri
Salam de vară (Maestro) – 7 E-uri
Salam ardelenesc (Cris Tim) – 7 E-uri
Salam vară (Campofrio) – 7 E-uri
Salam vară dublu afumat (Campofrio) – 7 E-uri
Salam Semenic (Caroli) – 7 E-uri
Salam Anotimpuri (Maestro) – 7 E-uri
Salam d’Alba (Elit) – 7 E-uri
Salam Franţuzesc Kosarom (KOSAROM) – 7 E-uri
Canadian (C+C) – 7 E-uri

Lista preparatelor cu 6 şi 5 aditivi

Salam Sinaia, Salam Chorizo, Salam Potcoava (3 pack Cris Tim) – 6 E-uri
Salam Turist (Cris Tim) – 6 E-uri
Salam Palaciego (Campofrio) – 6 E-uri
Salam de porc Kosarom (Kosarom) – 6 E-uri
Salam de casa extra (Caroli) – 6 E-uri
Salam de porc (Caroli) – 6 E-uri
Salam Victoria Extra (Zimbo) – 5 E-uri
Mini salam Sasesc Picant (Cris Tim) – 5 E-uri
Salam Rustic (Cris Tim) – 5 E-uri
Salam Saşesc mai mic (Cris Tim) – 5 E-uri
Salam de vară uscat (Clever) – 5 E-uri

Produsele care au 4 şi 3 aditivi
Salam cu ardei (Twinner) – 4 E-uri
Salam (Twinner) – 4 E-uri
Salam din carne de curcan (Twinner) – 4 E-uri
Salam Reinert Trapez (Reinert) – 4 E-uri
Salam nobil (Carrefour) – 4 E-uri
Salam de vară (Carrefour) – 4 E-uri
Salam de vară uscat (Carrefour) – 4 E-uri
Salam Polican (Pikok) – 4 E-uri
Salam ţărănesc (Clever) - 4 E-uri
Salam 1A (Dulano) – 3 E-uri
Salam Veneţia (Dulano) – 3 E-uri
Salam Carne curcan şi porc (Dulano) – 3 E-uri
Salam Bistriţa (Pikok) – 3 E-uri
Salami (Zimbo) – 3 E-uri
Salam de vită (Carrefour) – 3 E-uri
Salam Reşiţa (Pikok) – 3 E-uri
Salam 4 anotimpuri (Zimbo) – 3 E-uri
Salam Boemia (PIKOK) – 3 E-uri
Salam Victoria cu şuncă de porc (Carrefour) – 3 E-uri

Un singur aditiv
Salam picant (Dulano) - 1 E
Salam Bagheta (Dulano) – 1 E

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK