Deci.... se poate | Un blog cu și despre...Brașov!

23.03.2012

Deci.... se poate

Revitalizarea "Bastionului Crucifix" din centrul vechi al orasului Praga

 

 Revitalizarea Bastionului Crucifix din Praga Revitalizarea Bastionului CrucifixBastionul XXXI face parte din seria de fortificatii medievale a Noului Oras Praga, fondat de Imparatul Charles al IV-lea in 1348. Impreuna cu fortareata Vysehrad, un alt monument important al fortificatiilor orasului, bastioanele formeaza un complex de aparare important, desi din pacate unul este ascuns sub straturi din tesutul urban contemporan din centrul orasului Praga, acum un sit UNESCO protejat. Impermeabilitatea zonei a creat o periferie la interior, o fasie de vegetatie inaccesibila si nefolosita in interiorul centrului vechi, care in unele zone a ajuns sa fie mai degraba un "brownfield”.

Constructia este parte a unui plan mai amplu care urmareste legarea zonelor vergetale si a spatiilor publice ale campusului universitar de la Albertov cu cartierele vecine New Town si Vinohrady. Scopul celor de la MCA a fost de a amenaja zona publica, extensia unei cafenele in aer liber si un spatiu de expozitie pe terenul unei foste cladiri in paragina datand din secolul 19, urmarind sa lege spatiile dinauntru si din afara liniei fortificatiilor care a mentinut separarea dintre gradini, campusul universitatii si alte parti ale orasului.

 Revitalizarea Bastionului Crucifix din Praga Revitalizarea Bastionului Crucifix

Regenerarea a fost realizata pe baza proiectului castigator in cadrul concursului de arhitectura desfasurat in 2007. Noua structura pentru dotari publice a fost proiectata ca o cladire subterana, o acropola ascunsa care sa atraga vizitatorii prin continutul si forma ei, nu doar prin imagine si vizibilitate. A fost conceputa ca o „cochilie” autonoma, solida, inserata intre diferitele straturi arheologice fara insa a schimba nota caracteristica a fortificatiilor si conturul vizual al incintei de aparare. Cu vocabularul formal, cladirea este minimalista, elementara si bine ancorata in principiile arhitecturii de aparare si anume fermitatea.

 Revitalizarea Bastionului Crucifix din Praga Revitalizarea Bastionului CrucifixStructura construita poate fi folosita in diferite activitati si evenimente: o sala de expozitii, un spatiu pentru activitati sociale sau o cafenea, dotari pentru public si pentru buna functionare. Avand un intreg perete realizat din vitraje de mari dimensiuni care pot culisa, spatiul se deschide catre panorama zonei Vysenhrad, exteriorul devine o componenta importanta a interiorului. A fost inclusa in proiect reconstructia peretelui capelei, prin completarea acestuia cu o sculptura contemporana, „Crucifixul” (Bozi muka).

 Revitalizarea Bastionului Crucifix din Praga Revitalizarea Bastionului CrucifixRevitalizarea Bastionului este prima parte a unui proiect mult mai amplu de revitalizare a zonei invecinate, determinandu-i pe localnici sa vina sa viziteze zona si atragand atentia publicului in vederea continuarii celorlalte faze. Insertia unor spatii cu functiuni reacreative si culturale in cadrul unor structuri de patrimoniu face posibila salvarea acestora – nu ca niste obiecte neinsufletite intr-un muzeu, ci mai degraba ca o parte vie, integranta a orasului caruia ii apartin. Asigurarea unei forme arhitecturale este dovada existentei posibilitatii de a lega metoda de abordare istorica de restaurare a structurilor istorice cu una moderna de introducere a unor noi forme arhitecturale.

In plus pe langa imbogatierea contextului urban si a cresterii potentialului zonei, noile cladiri pot asigura experienta estetica prin propria arhitectura. Volume suprapuse intr-un mod complex au fost create in volume si spatii deja existente, menite sa accentueze, sa genereze sau doar sa gazduiasca fluxul subtil de impresii creat de mediul inconjurator.

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK