Expoziție de ciobănești românești corbi | Un blog cu și despre...Brașov!

29.03.2012

Expoziție de ciobănești românești corbi



Pe data de 24 martie a avut loc, la Predeal, o Expozitie de Club si Selectie la rasa Ciobanesc Romanesc Corb, organizata de Clubul Crescatorilor de Corbi.

Presedintele clubului, Sebastian Flesieru, a anunțat că evenimentul va începe la orele 10.00 şi va avea loc pe terenul de sport de lângă piaţa oraşului. Vor participa crescători ai acestei vechi şi frumoase rase autohtone din întreaga ţară.
Ciobănescul Românesc Corb este o rasă naturală care s-a format în arealul Carpaţilor Meridionali şi regiunile subcarpatice (Damboviţa, Argeş, Prahova, Braşov). In aceaste regiuni, exemplarele acestei rase sunt foarte apreciate şi utilizate cu mare succes la paza turmelor şi a proprietăţilor. Acest câine este cunoscut de generaţii sub denumirea de “Corbi” datorita robei lor de culoare neagra. Deşi aria sa de răspândire este relativ restrânsa, datorită calitaţilor sale populaţia existentă este numeroasă. Standardul naţional a fost redactat în conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generală FCI de la Jerusalem în 1987 şi a fost aprobat de Consiliul Director A.Ch.R. la data de 14.11.2008 şi revizuit în data de 19.02.2011. ASPECT GENERAL: De talie mare, impozant, curajos şi mândru. Dimorfism sexual bine marcat, masculii fiind mai puternici, de talie mai mare, mai robuşti decât femelele. Roba sa este neagra, in proportie de cel putin 80% cu marcaje albe pe piept si pe labe. Marcajele albe neavând nici un fel de stropituri.


REPERE ISTORICE:

Aurel Medianu din judetul Prahova - crescator de oi si CRCorb (poza realizata in urma cu peste 20 de ani):



Prin amabilitatea d-lui Laurentiu Puicin (text si poza):


"Ciobanesc CORB, mascul nascut in iunie 1975 pe valea superioara a Ialomitei (Padina) jud Dambovita. Cainele se numea Baiatu de pe Muntele Batrana si se afla in propietatea prof. George Margaritescu din Ploiesti. Conform unor marturii scrise, in 1976 in zona Muntilor Retezat, la stanga de la lacul Zanoaga, dupa ce l-au incercat la urs, ciobanii au oferit pentru Baiatu o suma consistenta care depasea cu mult pretul unui Saint-Bernard matur si titrat.....



"Intr-un articol din revista "Carpatii" din 1938,no.2pag.48,dr.A.Popovici vorbind despre vanatoare zice :,,....asa am avut anul trecut "bucuria "ca un prieten vanator in loc sa traga in urs a tras in cainele meu de ursi,caine care a avut nenorocul sa fie negru si sa-l cheme si ,,Ursei''.In urma mistretilor si ursilor cainii de oi au avantajul ca nu dau gura decat in urma calda,adica la sculat din culcus" Si ca sa nu fie suspectat ca spune povesti vanatoresti,autorul publica spre norocul nostru si o fotografie a lui Ursei. Asa ca uite ,,Corbul'' in anii '30:




FIRICEL


Masculul care a jucat rolul cainelui ciobanesc Firicel, filmul "Osanda" regizat de Sergiu Nicolaescu, anii '70.




Ciobanesc, culoare neagra, la Castelul Peles, poza veche:




 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK