Junii brașoveni ies mâine cu surla pe Coastă | Un blog cu și despre...Brașov!

24.03.2012

Junii brașoveni ies mâine cu surla pe Coastă


Foto: arhivă


Junii ies duminică cu „surla” pe Coasta Prundului. Din fericire, acest obicei al șcheienilor nu se va pierde. Ei se vor aduna in fata Bisericii „Sf. Nicolae” din Scheii Brasovului, în jurul orei 11.30-12.00.
„Iesirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brasoveni, ce reinvie o data cu sosirea primaverii, anotimp de care este legat. In fiecare an, acesta se deschide in 25 martie, cand Biserica praznuieste Buna Vestire sau Blagovestenia, si asa cum este firesc, primii sunt membrii Societatii Junilor Tineri, care au „iesit cu surla”.
Desi altadata se intalneau la vataf (conducatorul cetei), acum junii se aduna in fata Bisericii „Sf. Nicolae” din Piata Prundului. Junii se imbraca in traditionalele lor vesminte, iar din recuzita lor nu a lipsit „surla”.
Dupa cum atesta cercetatorul Ion Muslea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompeta cu sase gauri, care scoate sunete stridente: „ca un grohait”, „are un glas asurzitor si zgomotos”.
La randul sau, prof. dr. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului, ce cuprinde si un muzeu al Junilor, consemneaza in studiile sale despre Junii din Scheii Brasovului ca surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultica, fapt dovedit de faptul ca, in ciuda sunetului nearmonios, batranii scheieni aduceau multumiri ca au trait sa auda inca o data „sfanta surla”.
Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune ca ar fi specifica doar Junilor Tineri, se mai face astazi la Buna Vestire, avand caracter de bunavestire a anului, dar si la Florii. Alaiul junilor va merge, cantand, pe Coasta Prundului, la troita, unde, dupa ce surlasul a „binevestit” peste Schei, tinerii vor incinge traditionala lor hora neincheiata, vor arunca buzduganul si apoi vor petrece cu mancare, bautura si voie buna.
Interviu cu junele surlas - Bodean Gheorghe Ovidiu - realizat, in 25 martie 2010, de Ioana Florina Mare, din grupul folcloric "Mocanasul-cu-Fluierasul", indrumat de prof. Silvia Tatu (Clubul Elevilor Sacele -Bv - Asociatia "Fluierasul" Brasov.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK