Biserica fortificata din Ghimbav | Un blog cu și despre...Brașov!

03.12.2011

Biserica fortificata din Ghimbav

Ghimbavul a fost menționat pentru prima dată în anul 1342, an în care probabil a fost fondat de coloniști germani. Din anul 1422, la fel ca toată Țara Bârsei, asezarea apartinea pământului crăiesc. Multe secole la rând, locuitorii au fost în mare parte sasi.
 Satul Ghimbav (germana: Weidenbach, maghiara: Vidombak, saseasca: Wedjebichapare) apare pentru prima data in documente in 1420, cand regele Sigismund de Luxemburg ii sfatuia pe locuitorii comunitatii sa se alature celor din Sanpetru, Harman si Bod si sa contribuie la ridicarea intariturilor din piatra ale Cetatii Brasov. Localitatea este devastata de o invazie turceasca in 1422.
 In 1469 Ghimbavul cade victima unui mare incendiu care distruge numeroase cladiri. Principele Gabriel Bathory incendiaza pe la 1611 mai multe asezari printre care se afla si Ghimbavul.
Biserica si clopotnita sunt construite in jurul anului 1300 ca o bazilica trinavata care are in zona de est un cor si la nord o sacristie, iar in partea de vest se ridica un turn masiv construit din tuf vulcanic.
In sec. al XV-lea s-a ridicat in jurul bisericii un zid de incinta din piatra si caramida si un sant cu apa de jur imprejur. In zona de sud-est exista un pod de trecere aparat de un masiv turn de poarta. Cetatea bisericii a fost incendiata in 1642 din cauza unui fulger.
In 1666 primaria se muta in interiorul cetatii bisericii si se dezvolta din nou biserica. In 1940 majoriatea caselor din curtea bisericii au fost demolate, iar zidul din jurul bisericii a cazut in ruina.
            Dealungul anilor, Ghimbavul a fost de multe ori grav avariat. În anii 1422 și 1658 de către invaziile turcesti, în 1469 și 1586 de dezastre incendiare, în anul 1599 de către trupele de domnitorului Mihai Viteazul, în 1602 de soldații trupelor habsburgice ale lui Gheorghe Basta și în anul 1611 de către principele Transilvaniei Gabriel Báthory. După devastarea și depopularea din anul 1422, regele Sigismund de Luxemburg a renunțat timp de zece ani la impozite pentru a încuraja popularea asezării.
La începutul anului 2010 firma germană Premium AEROTEC GmbH, din compania de echipament aeronautic Premium Aerotec, a încheiat un contract pentru un teren de 6 ha, destinat construcției unei noi fabrici în Ghimbav. Investiția de aproximativ 45 milioane Euro, urmează să fie încheiată la sfârșitul anului 2011, și să creeze cca. 300 de locuri de muncă. Noua fabrică va fi integrată alături de cele din Augsburg, Bremen, Nordenham și Varel din Germania.

 Obiective turistice

  • Biserica fortificatǎ „Sf. Petru” a sasilor. O Bisericǎ evangelicǎ tipicǎ pentru regiunea Brasovului înconjuratǎ de ziduri masive. Aceastǎ formǎ de bisericǎ a fost construitǎ pentru apǎrarea locuitorilor satului în caz de atac. Baza zidurilor dateazǎ din secolul al XV-lea.Fortificația a fost de formă circulară, înconjurată de un sanț cu apa care era alimentat de Ghimbăsel. Accesul la Biserica fortificată era în sud-estul acesteia pe un pod mobil.
    În anul 1876 în locul turnului cu intrarea în cetate a fost construită primăria Ghimbavului, și fortificația s-a ruinat în ultimii decennii.
  • În Ghimbav s-a inaugurat în anul 2009 pe drumul spre Cristian o Biserică Ortodoxă nouă, cu un acoperis aurit, unică în România.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK