Biserica fortificata din Roades | Un blog cu și despre...Brașov!

14.12.2011

Biserica fortificata din Roades

Roades (în dialectul săsesc Raddeln, Radln, Rarlen, în germană Radenthal, în trad. "valea defrisată", colocvial Radeln, "destelenis", în maghiară Rádos) este o localitate în județul Brasov, Transilvania, România
 Numele localității provine de la verbul german roden, "a tăia copaci" (amǎnunte: Rodungsname, toponimii legate de defrișări). În dialectul săsesc localitatea este denumitǎ Raddeln, Radln, Rarlen. Varianta românească este pronunțată în graiul locului ca Roadăș.
 Biserica fortificată, protejată de un zid dublu prevăzut cu cinci turnuri de apărare. Biserica evanghelică a fost construită de sasi în secolele XV-XVI în stil gotic purtând hramul Sf. Ioan. Turnul bisericii este prevazut cu o galerie continuă, aflată într-o stare bunǎ de conservare. Construcția a fost terminată în 1526
 Clădirea principală a satelor săsesti si secuiesti este biserica, situată aproape întotdeauna în centrul localitătii. În majoritatea cazurilor, biserica este situată într-o locație ușor de apărat, de obicei în vârful unei coline. Elementele de fortificație întâlnite în orașele din împrejurimi au fost adaptate fortificațiilor din sate (de exemplu, turnul bisericii din Saschiz a fost inspirat de turnul cu ceas din Sighisoara). Materialele de construcție sunt în mod tradițional piatra și cărămida rosie, iar tiglele acoperișurilor sunt date cu argila rosie, ceea ce e o specificitate a regiunii.
În apropierea bisericii se găsește piata centrală a satului (numită Tanzplaz în dialect săsesc sau piața de dansuri în română), în jurul căreia gravita viata sociala a comunității. Singurele construcții situate în apropierea fortificatiilor sunt edificiile publice: școala sau primăria (uneori, școala era situata în interiorul fortificatiei, cum e cazul la Prejmer). Casa parohială și locuintele tăranilor bogați sunt situate în jurul acestei piețe centrale.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK