În 26 decembrie se deschide domeniul schiabil in Poiana Brasov | Un blog cu și despre...Brașov!

24.12.2011

În 26 decembrie se deschide domeniul schiabil in Poiana Brasov

Societatea care administrează domeniul
schiabil din Poiana Braşov a făcut primele teste cu echipamentele de întreţinere a zăpezii. Au pompat aer şi apă în cele câteva zeci de tunuri şi lăncii montate de-a lungul pârtiilor, iar rezultatul a fost perfect: echipamentele funcţionează la capacitate maximă.

În seara zilei de 26 decembrie 2011 va fi deschis, oficial, sezonul de iarnă şi, mai ales, va fi inaugurat domeniul schiabil, care în decursul acestui an a fost extins şi modernizat. „Am făcut toate probele pentru ca toate instalaţiile să fie în regulă. Iar acum ne ajută şi vremea, deoarece a nins, iar temperaturile sunt destul de scăzute, astfel că putem să punem în funcţiune şi tunurile de zăpadă. Sper că schiorii care vor veni în Poiana Braşov vor fi încântaţi de noile pârtii şi de instalaţiile pe cablu”, ne-a declarat primarul George Scripcaru.
Cele două instalaţii noi de transport pe cablu vor creşte capacitatea totală de transport la 11.300 de persoane, faţă de 7.300 cât era până acum. Până acum, în Poiana Braşov erau 13,8 kilometri de pârtii, iar după lucrările de modernizare a domeniului schiabil din această vară s-a ajuns la 23,9 kilometri de pârtii. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 28,4 milioane de euro, bani alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Primăria municipiului Braşov.

24 de tunuri de zăpadă
Dacă marţi dimineaţă se înregistrau 2 grade pe pârtiile de la poalele Masivului Postăvarul, marţi seara, nivelul mercurului a scăzut în termometre şi a început să ningă abundent. Miercuri dimineaţa se înregistrau – 3 grade la staţia de la telegondolă, astfel că inginerii societăţii care administrează domeniul schiabil din Poiana Braşov au început testele la echipamente. „Suntem în faza de testare a echipamentelor de producere a zăpezii artificiale. În acest moment suntem la limita parametrilor de producere a zăpezii artificiale. Dacă temperatura va creşte, va trebui să oprim acest proces”, a declarat Dorin Drăgoi, şef proiect.
În total există 24 de tunuri - 14 mobile şi 10 tunuri fixe, plus alte 120 de lăncii gata să înceapă producerea zăpezii. 

Patru maşini tip Ratrac de generaţie nouă
Ajutaţi de ninsorile abundente, administratorii domeniului schiabil au băgat pe pârtii maşinile de bătătorit zăpada. „Maşina în sine se conduce foarte uşor. Toate instrumentele se pot ajusta din butoane, din joystick, iar direcţia este controlată din manşă. Pentru deplasare avem o singură pedală de acceleraţie”, a declarat Gabriel Giurgiu, operator Ratrac.
Cei 20 de kilometri de pârtii vor fi deserviţi de patru maşini tip Ratrac de generaţie nouă, costul uneia ridicându-se la circa 300.000 de euro. Maşinile sunt dotate cu lame de curăţare şi tasare a zăpezii, dar dispun şi de funcţii de spargere a gheţii. Utilajele cântăresc 12 tone fiecare şi au troliu pentru autotractare pe pante abrupte. „Acest utilaj este folosit pentru amenajarea pârtiilor. El poate muta zăpada produsă de lănci în zone în care stratul zăpezii nu este suficient. De asemenea, compactează stratul de zăpadă, plus că putem transporta
cu el ce mai e nevoie”, a precizat Gabriel Giurgiu.
Noile maşini de bătătorire a zăpezii vor fi ajutate de alte cinci Ratrac-uri mai vechi. Ele vor intra pe pârtii după ora 17.30, când accesul schiorilor va fi interzis.


Sursa: www.bzb.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK