Cel mai mare cocoş din România se află la Săcele | Un blog cu și despre...Brașov!

03.09.2011

Cel mai mare cocoş din România se află la Săcele

Cântărind aproape 6 kilograme, exemplarul de Cochinchina Uriaş Negru a fost campion pe ţară la această rasă. Stăpânul lui este Adrian Trâmbiţaş, un om de afaceri care deţine aproape 400 de animale în curtea sa din Săcele. Omul are cu ce să se umfle-n pene: deţine unul din cei mai scumpi păuni din România – rasa Lila, o pereche valorând 1.000 de euro. Deşi pare un hobby murdar şi zgomotos, omul de afaceri găseşte multă relaxare în creşterea găinilor.
Adrian Trâmbiţaş, de 44 de ani, din Săcele, nu are nevoie de ceas deşteptător. Braşoveanul se trezeşte odată cu găinile, căci în fiecare dimineaţă câte 10-20 de cocoşi îi dau deşteptarea. Om de afaceri de mai bine de 10 ani, Trâmbiţaş s-a refugiat de stresul managerial într-un hobby ciudat: creşterea păsărilor de rasă. În curtea sa din Săcele, cotcodăcesc, măcăne şi se umflă în pene circa 400 de necuvântătoare. Dintre ele, 200 sunt găini, cocoşi, puicuţe, puişori şi cloşti, din rase care nu se găsesc nici la Zoo: uriaşii Cochinchina galben, micuţii Pitic alb, zburliţii Alb Frizat, dar şi Mestecăniu, Maranus şi Australop. Pe lângă găini şi păuni, braşoveanul mai deţine şi răţuşte mandarine, caroline şi gâşte călugăr, pe care le creşte într-un singur ţarc, dar şi iepuri de rasă. Mândreţea coteţului este un exemplar din rasa Cochinchina Uriaş Negru, care a câştigat anul trecut titlul suprem de la concursurile de profil. Cântărind aproape 6 kilograme, el este cel mai mare cocoş din România. Titlul de „Mister Cocoş” i-a adus multe puicuţe şi dreptul să meargă ţanţoş prin curte şi să scurme pe unde vrea penele lui. „Este un exemplar frumos cu care am câştigat concursul la rasa Cochinchina Uriaş Negru în 2010. Mai am un exemplar cu care am câştigat competiţia în 2009”, ne spune Adrian Trâmbiţaş.
Are 50 de păuniTotuşi, mai mândru-n pene decât cocoşul uriaş este păunul mov sau lila, cum îi mai spun crescătorii. Un astfel de exemplar rar costă 500 de euro şi nici nu-i ieftin de întreţinut. În plus, când ţi-e lumea mai dragă şi curtea mai largă, împăunaţii îşi pot lua zborul sau pot da colţul. „Este o specie destul de rară în România, o pereche vânzându-se cu 1000 de euro. Deocamdată nu sunt de vânzare, pentru că aştept să se înmulţească. Întreţinerea lor este destul de costisitoare, ajungând la câteva milioane de lei bune, pe an”, ne spune Trambitas, Trâmbiţaş deţine 50 de păuni – unii albi, alţii albaştri, unii cu umeri negri – friind unul din cei mai mari crescători de astfel de înaripate din România. Visul lui este să deţină o pereche de păuni verzi (Pavo muticus) – cei mai scumpi şi mai rari exemplari de păuni. Deşi nu trăieşte din asta, profitul este destul de bunicel atunci când reuşte să vândă astfel de păsări rare. Totuşi, până la urmă creşterea galinaceelor reprezintă un hooby. „Găsesc o mare relaxare în îngrijirea păsărilor”, ne spune crescătorul.













Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK