POIANA BRASOV-RETEAUA HIDROGRAFICA | Un blog cu și despre...Brașov!

12.09.2011

POIANA BRASOV-RETEAUA HIDROGRAFICA

POIANA BRASOV-RETEAUA HIDROGRAFICA 
Muntii Poiana Brasovului sunt fragmentati de o retea de vai densa care apartine in totalitate bazinului hidrografic al Oltului.Paraiele care se scurg spre sud, vest si nord-vest fac parte din bazinul Ghimbaselului,afluent al Oltului,care conflueaza cu acesta in apropierea localitatii Bod. Cele din nord-est (Valea Cetatii, Sipotu, Paraul Ciurii) se varsa in canalul Timis-Ghimbasel.
            Paraul Poienii care conflueaza cu Valea Cheii sudul Muntilor Brasovului, in apropierea cabanei Cheia,formand colectorul principal al apelor care dreneaza statiunea si culmile inconjurartoare.Obarsia sa se gaseste pe versantul vestic al masivului Postavaru in jurul altitudinii de 1400 m. In cuprinsul statiunii, paraul Poienii primeste un manunchi de afluenti scurti, cu caracter intermitent si cu panta accentuata.
            In partea de sud-vest a statiunii, pe Valea Poienii, a fost realizat un lac de baraj artificial folosit pentru agreement. La sud de cabana Aviatorilor, paraul Poienii se uneste cu Paraul Sticlariei, ale caror obarsii se afla sub culmea ce separa Poiana Mica de Poiana Mare. In continuare, Paraul Poienii strabate doua sectoare de chei sapate in calcare. Principalii sai afluenti pe partea stanga sunrt Groapa Lunga, format prin confluent paraielor Vanga Mica si Vanga Mare, Paraul Cerbului, paraul de Aur si Groapa de Aur. Pe partea dreapta Paraul Poienii primeste un singur afluent mai important –Paraul Boarului- care dreneaza versantul sud-estic al Muchiei din Mijloc.
            Partea vestica a Muntilor Poienii Brasovului este fragmentata de vai scurte cu pante acentuate intre care mai importante sunt valea Carbunari, Valea Popii, Valea Cetatii, Valea Hotarului si Valea Joaderului. In nord, Valea Scheiului, care strabate orasul Brasov, colecteaza un manunchi de afluenti mai lungi pe partea dreapta (valea Putreda,valea cu Apa si Oabanul) si mai scurti, cu panta acentuata, pe partea stanga (Valea Seaca,Valea Dracului).
            Cea mai mare parte a paraielor din Muntii Poienii Brasovului are un character intermitent. Numai pe vaile principale exista cursuri permanente si acestea insa cu mari oscilatii de nivel, in functie de cantitatile de precipitatii cazute. Pe aceste paraie debitele cele mai mari se inregistreaza primavara, in aprilie, in urma topirii zapezilor, si vara datorita ploilor cu character torential. In acste perioade, unele trasee care strabat vaile devin inpracticabile. Debitele cele mai scazute se constata spre sfarsitul varii si mai ales toamna.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK