POIANA BRASOV-TRASATURILE CLIMEI | Un blog cu și despre...Brașov!

09.09.2011

POIANA BRASOV-TRASATURILE CLIMEI

POIANA BRASOV-TRASATURILE CLIMEI

Statiunea Poiana Brasov este caracterizata printr-un climat de munti mijlocii favorabil odihnei active in tot timpul anului. Iarna sunt intrunite conditiile climatice bune pentru practicarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar in celelelte anotimpuri climatul favorizeaza efectuarea unor excursii variate. Statiunea este bine insorita tot timpul anului, durata medie anuala a stralucirii soarelui fiind de peste 1800 ore. Cele mai lungi perioade cu cer senin se inregistreza in timpul toamnei si al iernii.
Temperatura medie anuala in Poiana Brasov este de 5,8oC, fiind apropiata de temperaturile medii anuale inregistrate in alte statiuni cu renume international ca Chamonix (6,3oC), Cortina d’Ampezzo (6,6oC),si Zakopane(4,8oC),.La poalele Muntilor Poienii Brasovului temperaturile medii anuale sunt de 7oC…8oC (7,8oC la Brasov),iar pe culmea inalta a Postavarului coboara la 0oC…2oC. Temperature maxima absoluta inregistrate a fost de 27,7oC, iar minima a avut valoarea de -20,8oC. In lina ianuarie se constata existent celor mai scazute temperature medii lunare (-5oC), iar in luna iulie este considerate cea mai calduroasa luna a anului (15oC).
Amplitudinile termice diurne sunt mai mari vara si toamna (12-14o) si mai reduse iarna (8-9o).Fiind un climat montan temperaturile negative au o frecventa si durata destul de mare. Astfel, temperaturile pot sa scada sub 0oC inca de la mijlocul lunii octombrie, temperaturi negative fiind inregistrate uneori si in luna aprilie. Iarna insa sunt frecvente situatiile in care in Poiana Brasov se inregistreaza temperature mai ridicate decat in Depresiunea Brasov, adesea acoperita de ceturi dense si persistente. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de “inversiune de temperatura”, determina aparitia in timpul iernii, la nivelul statiunii, a unor conditii termice mai agrebile, la care se adauga si o umiditate relative a aerului mai scazuta decat in Depresiunea Brasov.
Cantitatea medie anuala de precipitatii a fost apreciata pentru Poiana Brasov la 857,6 mm, fata de 1202,7 mm cat s-a inregistrat in apropierea varfului Postavarului, si 637,4 mm la Brasov (M. Marcu,1971). Ploile cele mai abundente cad in timpul verii, in luna iulie, iar cele mai reduse toamna (in special in luna octombrie).
Primele ninsori se inregistreaza spre sfarsitul lunii septembrie sau in octombrie, iar ultimile in luna aprilie . In acest interval, stratul stabil de zapada poate sa se mentina circa 200 de zile pe an, in partea inalta a Masivului Postavaru. Stratul de zapada dureaza de obicei pana la 20 aprilie in Poiana Brasov, pana spre mijlocul lunii mai pe culmea Postavarului si pana la sfarsitul lunii martie in Brasov. Grosimea medie a zapezii poate sa depaseasca 50 cm in Poiana Brasov si 100 cm in partea inalta a Postavarului, unde se mentine perioade mai indelungate. Cele mai mari grosimi ale stratului de zapada se constata in luna martie.
Prin pozitia sa la poalele Masivului Postavaru, statiunea este adapostita de vanturile puternice. Viteza medie anuala este de numai 2,9m/s, perioade indelungate,in special in timpul iernii, fiind caracterizate prin calm atmosferic. In regiune, cele mai frecvente vanturi bat dinspre nord-vest si vest, dar in Brasov, ca urmare a influentei reliefului asupra maselor de aer, se inregistreaza si vanturi care bat dinspre sud si sud-vest. In cadrul statiunii Poiana Brasov lunile mai si iunie cuprind si perioade cu vanturi mai puternice.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK