POIANA BRASOV-RELIEFUL SI CONSTITUTIA GEOLOGICA | Un blog cu și despre...Brașov!

06.09.2011

POIANA BRASOV-RELIEFUL SI CONSTITUTIA GEOLOGICA


Statiunea Poiana Brasov este situata in cadrul Muntilor Postavaru avand o altitudine cuprinsa intre 950 si 1050 m. Altitudinea maxima a Postavarului atinge 1799 m in varful omonim(numit si Critianul Mare). Daca partea estica se prezinta sub forma unei culmi inalta,alungite pe directia nord-est- sud-vest, partea vestica, in cuprinsul careiaeste situate statiunea, are infatisarea unor munti josi, nivelati la altitudinea de 900-1000m. Acestia sunt cunoscuti sub denumirea de Muntii Poienii Brasovului,fiind alcatuiti dintr-un ansamblu de culmi largi si depresiuni, cu un peisaj armonios si odihnitor.

            Statiunea este amplasata intr-o astfel de depresiune la obarsia Vaii Poenii. Rama estica a depresiunii este reprezentata prin versantul abrupt al masivului Postavarul care o domina cu peste 400m. Spre vest este inchisa de o culme joasa si alungita pe care au fost construite multa hoteluri. In sud depresiunea este marginita de Culmea Pisiacului (1126m) desprinsa din creasta principal s Postavarului, iar spre nord-vest comunica, peste o inseuare joasa cu depresiunea Poiana Mare ( cu altitudini de 890-950m),de la obarsia Vaii Sticlariei.
            Acest ansamblu armonios, format de cele doua depresiuni,este marginit spre vest de o culme alungita – Spinarea Lunga – ale carei altitudini trec cu putin de 1000 m.In su-vest, Spinarea Lunga este separate printr-o inseuare de culmea Dosul Plesii (1045 m), iar spre nord-est se prelungeste cu Piatra Corbului, care coboara abrupt spre Depresiune Brasovului. Spre vest si sud-vest se rasfira mai multe culmi prelungi – Spinarea Boului, Dealul Cernit,Dealul Ascutit – care se termina printr-o denivelare de 100-200 m spre “golful Zarnestilor”, compartiment al Depresiunii Brasovului. Spre sud se desfac mai multe creste impadurite, intre care mai cunoscute sunt Muchia din Mijloc si Culmea Comorii.
            Muntii Poienii Brasovului sunt spre est de culmea principal a Muntilor Postavaru, denumita si Cristianul Mare,pe al carui versant vestic sunt situate principalele partii de schi, mijloace de transport pe cablu si traseele turistice care conduc spre varf.
            Cele mai vechi roci din Muntii Postavaru sunt reprezentate prin sisturile cristaline care formeaza de fapt baza peste care sunt dispuse celelalte roci.sisturile cristaline apar la suprafata intr-un singur punct, pe Valea Comorii.
            In Muntii Poienii Brasovului sunt larg raspandite calcarele mezozoice pe care s-au dezvoltat numeroase forme de relief carstic. Predomina calcarele albe massive,caracteristice Culmii isiacului, Dealul Cernit, Spinarii Lungisi Pietrei Corbului. De fapt si creasta principal a Postavarului si a Muchei Cheii este dezvoltata pe aceleasi calcarealbe, care confera peisajului stralucire si semetie. In nord-vestul Muntilor Poienii Brasovului pot fi intalnite si unele calcare cenusii-negricioase, mai vechi.
            In partea central a Muntilor Poienii Brasovului au o larga dezvoltare conglomeratele, cunoscute sub denumirea de conglomerate de Postavaru. Acestea se aseamana cu cele existente in Muntii Bucegi si cuprind fragmente rotunjite de calcare si sisturi cristaline, legate printr-un ciment calcaros. Peste conglomerate se dispun doua petice de depozite mai recente, cuaternare, alcatuite din pietrisuri si nisipuri si corespund, in cea mai mare parte, suprafetelor cu inclinare redusa din depresiunile Poiana Brasovului (Poiana Mica) si Poiana Mare.
            Spre sud-vest, in Muntii Poienii Brasovului predomina gresiile massive, la care se adauga, pe suprafete mai restranse, unele orizonturi de marne, pe care este dezvoltat unrelief mai coborat cu pante line. Aceste strate, cu exceptia celormai recente  (cuaternare), sunt cutate si afectate de linii de falie, dintre care unele sunt puse in evident prin abrupturi.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK