TRECUT SI PREZENT IN DEZVOLTAREA STATIUNII POIANA BRASOV | Un blog cu și despre...Brașov!

16.09.2011

TRECUT SI PREZENT IN DEZVOLTAREA STATIUNII POIANA BRASOV


TRECUT  SI  PREZENT  IN  DEZVOLTAREA  STATIUNII  POIANA BRASOV
 
Statiunea turistica Poiana Brasov, situate in partea central a Muntilor Postavarul intre 950 si 1050 m altitudine, s-a dezvoltat initial ca un loc de practicare a sporturilor de iarna, odihna si recreere pentru locuitorii orasului Brasov. Prima mentiune documentara despre Poiana Brasov dateaza din anul 1427 (G. Nussbacher, 1968),. Un act, pastrat in Arhivele statului – filial Brasov, consemneaza un process de hotarnicie ivit intre locuitorii Brasovului si cei ai comunei Cristian.Sambata 14 iunie 1427, o comisie s-a deplasat la “Polyan”, pasunea disputata de cele doua obsti. Sentinta a fost data in favoarea brasovenilor, deoarece Poiana este la o distant mai mica fata de Brasov. In felul acesta s-a pastrat si prima mentiune despre o excursie la Poiana. In arhive se gasesc si unele mentiuni in legatura cu excursiile efectuate in Muntii Postavaru de catre elevii gimnaziului sasesc din Brasov, in secolul al XVI-lea. In fiacare an, in luna august, elevii faceau o excursie pa acel munte si ii “botezau” pe novice in paraul Schei, in apropierea Pietrelor lui Solomon.
         Partea centrala a Muntilor  Postavarul era redata si pe diferite harti si planuri vechi. Un astfel de plan, ridicat de inginerul Maetz Karoly in anul 1876, consemna in detaliu pajistile din Poiana Brasov. Pe acest plan, actualul parau Poiana se numea Raul Mic. La acea data era mentionat si drumul vechi al Poienii, care ncesita fonduri mari, din visteria orasului, pentru intretinere.
          La inceputul secolului al XX-lea (1907) se construieste prima cabana, in partea Nordica,mai cobarata, cunoscuta sub denumirea de Poiana de Jos (in apropierea Cabanei Junilor). Din iarna anului 1909 este mentionat rimul concurs de schi desfasurat pe un traseu destul de lung care urma, in linii mari, traseul actualei sosele asfaltata Brasov-Poiana Brasov, sosirea fiind la Livada Postei. Urmatoarea cabana pentru turisti se construieste in Poiana de Sus pe locul actualei vile Ruia, acolo unde aveau sase construiasca alte cateva vile si cabane.
            In anul 1951 au fost organizate in Poiana Brasov Jocurile Mondiale Universitare de Iarna. Cu ocazia acestui eveniment, care marcheaza de fapt inceputul intrarii statiunii in circuitul national si international, sunt construite trambuline, un teleschi (pe partia Slalom Special), partie de bob(dezafectata ulterior), un telescaun si un hotel (Sport). In anii urmatori, sunt construite cabane si hoteluri (cabana capra Neagra,hotelurile Poiana si Bradul.
Dupa darea in folosinta, in anul 1965 a soselei asfaltate care o leaga de orasul Brasov, statiunea se dezvolta spectaculos prin construirea a numeroase obiective. Apar teleschiuri modern, o telecabina, hoteluri, vile, restaurante, magazine, un centru de echitatie, terenuri de tenis, de volei, de baschet, de minigolf, patinoar etc. In ultimii ani au fost construite noi hoteluri, trei piscine acoperite si o noua telecabina.
Statiunea Poiana Brasov se intinde pe 150 ha, iar dotarile turistice se integreaza armonios peisajului fara a modifica prea mult cadrul natural.Vilele si hotelurile sunt amplasate in poieni pitoresti care alterneaza cu palcuri de padure strabatute de numeroase alei. Larga extindere a zonelor verzi asigura o atmosfera generala de liniste si relaxare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK