STRADA SFORII | Un blog cu și despre...Brașov!

09.06.2011

STRADA SFORII



STRADA SFORII


 
Intrarea dinspre Poarta Schei


Prezentare 
Alaturi de Podul Milvio, din Roma, de Poarta Sarutului, din Targu Jiu, de Cipru, unde a luat nastere zeita iubirii, si de gradina unde se plimbau Simone de Beauvoir si Jean Paul Sartre, Jardin du Luxemburg, din Paris, strada Sforii a devenit unul dintre cele mai romantice locuri din Europa.
Insa daca Parisul impresioneaza prin lumini, iar Roma prin legende, strada Sforii reprezinta una dintre curiozitatile Brasovului, fiind recunoscuta drept cea mai ingusta strada din Europa de Est, comenteaza cei de la publicatia turistica online Tonic.
Strada, cu o latime ce variaza intre 111 si 135 cm si 80 m lungime si veche de 400 de ani, este situata in inima Cetatii Brasovului. Daca odata era folosita pe post de cale de acces pentru pompieri, astazi face legatura intre strazile Porta Schei si Cerbului. Chiar daca titulatura de "strada" este doar una oficiala, Strada Sforii fiind mai degraba o ulicioara boema, a devenit, in timp, un adevarat punct de atractie pentru turisti, asadar a a fost restaurata, marcata si iluminata in anul 2003 pentru a fi redata in conditii adecvate circuitului turistic. Cam tot de atunci i s-a dus vestea ca ascunde saruturi lungi si piteste indragostitii de prin partea locului de ochii curiosilor.
In caz ca esti in trecere prin Romania, prin Transilvania, mai exact in Brasov, de ce nu de Valentine's Day sau de Dragobete, daca iti vine chef sa stabilesti un nou record intr-ale sarutului, suna-i pe cei de la Guinness Book inainte sa incercati sa aveti loc doi, fata in fata, pe strada Sforii, locul unde indragostitii Europei iubesc sa "ramana" blocati!

Strada Sforii

Strada Sforii 
Restaurată în 2003. Dacă odinioară era folosită pe post de cale de acces pentru pompieri, astăzi face legătura între străzile Porta Schei şi Cerbului. Strada Sforii este atestată documentar în secolul XVII şi reflectă tendinţele de urbanizare ale Braşovului medieval. Din iniţiativa Consiliului judeţean, ulicioara a fost restaurată, marcată şi iluminată, în 2003, pentru a fi redată cu se cuvine circuitului turistic. A fost schimbat pavajul şi s-au refăcut pereţii clădirilor. Strada şi-a recăpătat farmecul de odinioară şi datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani. Au fost comandate lămpaşe după modelul celor existente la muzeu, singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu gaz. 
Brand local.Poziţionarea străzii Sforii ca fiind cea mai îngustă stradă din Europa este considerată un foarte bun exemplu de marketing şi branding în turism. Astfel, turiştii au un motiv să caute acest gang şi să povestească acasă că au trecut prin cea mai strâmtă stradă. Ar mai fi ceva de rezolvat pentru ca brandul să să întărească. Trebuie amplasate mai multe indicatoare către acest punct turistic. Sunt mulţi braşoveni care bâjbâie prin centrul vechi atunci când îşi propun să ajungă acolo, cât despre cei străini de oraş ce să mai vorbim. Un ajutor pentru cei interesaţi- coborâţi din Poarta Schei, pe strada cu acelaşi nume, şi după ce treceţi de Sinagogă, după câţiva metri o să observaţi marcajul de deasupra micuţei uliţe .

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK