TURNUL NEGRU | Un blog cu și despre...Brașov!

03.06.2011

TURNUL NEGRU


Turnul Alb si Turnul Negru stampa 1800




Turnul Negru
este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului construit ca o fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății, înaltă de peste 11 metri. Situat la mică distanță de Bastionul Fierarilor, pe o stâncă a dealului Warthe, Turnul Negru din Brașov domina Șcheii cu dimensiunile sale, el trebuind să împiedice apropierea dușmanilor de zidurile orașului, care aici erau la mai puțin de 5 m de stâncă (abia în 1819 - 1820 trecerea a fost lărgită). Ocupând o suprafață de 50 mp, turnul are 11 m în înălțime, iar zidurile sale măsoară la bază 2 m grosime. Prezintă șase goluri de tragere pe fiecare față a sa, dispuse pe trei rânduri de atac. În interior are trei galerii etajate și, mai demult, turnul poseda un sistem de legătură cu Cetatea printr-un pod mobil ce se lăsa până la Bastionul Fierarilor. Turnul datează din secolul XV, fiind construit concomitent cu Turnul Alb. Totuși, prima mențiune documentară a turnului datează din 1541. Acoperișul inițial nu se mai păstrează, fiind distrus de trăznet, la 23 iulie 1559, și de incendiul din 1689 - care au înegrit zidurile turnului și i-a dat denumirea de azi. A mai fost distrus de trăznet în 1696, dar a fost refăcut, așa cum ne arată o stampă din 1735. În timpul epidemiei de ciumă din 1756, se pare că Turnul Negru a fost folosit ultima dată ca adăpost și punct de pază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului. În caz de primejdie, un lanț gros de fier între stâncă și bastion oprea comunicația cu Dupăzidurile de Jos. Acoperișul, existent încă la 1796, datorită vitregiilor timpului, a făcut la 1827 obiectul unei cereri de restaurare, dar, întrucât nu aducea venituri orașului, cererea nu a fost aprobată. Abia în 1900 s-a pus problema restaurării monumentului, efectuându-se o consolidare a zidurilor la partea lor superioară în anul 1901. În noaptea de 3 spre 4 iulie 1991, zidul sudic al turnului s-a prăbușit după o ploaie torențială. Restaurarea a avut loc însă de abia în 1996. Astăzi deține un punct muzeal.În sistemul de fortificaţii al oraşului Braşov au fost incluse, încă din perioada secolului al XIV-lea, când se construieşte prima incintă din piatră, cele două turnuri ale zidurilor, situate pe Dealul Warthe (Straja sau Dealul Romurilor), Turnul Negru şi Turnul Alb.




Turnul Negru-vedere dinspre Bastionul Fierarilor


Turnul Negru este amplasat pe aliniamentul cu Bastionul Fierarilor (astăzi sediul filialei Braşov a Arhivelor Naţionale), la 31 m distanţă de acesta, pe o stâncă ce iese din deal. Construcţia din piatră înaltă de 10 m închide în plan un pătrat cu latura de 7 m. Interiorul turnului era prevăzut cu galerii dispuse pe trei nivele, fiecare având câte două guri de tragere pe fiecare latură. Acoperişul ascuţit, în patru ape, ferea de intemperii şi galeria exterioară din lemn, de la nivelul ultimului etaj, de pe care supravegheau întregul oraş, turnul având şi rolul de pază şi observaţie.

Accesul în turn şi aprovizionarea cu armament au fost asigurate multă vreme de podul mobil care-l lega de Bastionul Fierarilor.

În anul 1559, la 23 iulie, un trăsnet a incendiat turnul, care de acum încolo se va numi Turnul Negru. Un alt incendiu, datorat tot intemperiilor vremii, a afectat din nou construcţia în anul 1696, făcând necesare lucrări de refacere şi consolidare. În gravura Cetatea Braşovului în 1735 – 1763, aparţinâd gravorului I. I. Haas, apare şi Turnul Negru, întreg, semn că fusese refăcut după incendiul amintit. Deşi trecerea timpului şi-a lăsat amprenta şi pe Turnul Negru, abia în anul 1901 s-au efectuat lucrări de consolidare la partea superioară a zidurilor.


Dupa renovare

 
Dupa renovare
Cele mai ample lucrări de consolidare şi refacere se execută în anul 1996, după ce în urmă cu patru ani, de la ploaia din 3 spre 4 iulie 1991, zidul sudic s-a prăbuşit. Atunci turnul a căpătat aspectul actual, cu acoperişul piramidal de sticlă. În anul 2001 s-a lucrat în interiorul turnului, refăcându-se planşeele galeriior şi scările de acces, monumentul până atunci, privit doar din exterior, devine vizitabil, în el organizându-se un punct muzeal. Astfel, Turnul Negru intră în circuitul expoziţional, aflat sub patronajul Muzeului de Istorie. Acum nu se mai ajunge la el pe podul mobil, ci pe drumul deschis de pe Aleea După Ziduri.plasarea unor surse luminoase la baza lui, îl transformă într-una diin atracţiile nocturne ale oraşului.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK